Kilpapelaaminen kasvattaa suosiotaan myös yleisölajina

img
Sep
03

Kilpapelaaminen on varmasti yksi 2010-luvun nopeimmin kasvavista urheilulajeista. Urheiluna sitä voidaan myös pitää, sillä lajin kovimmat huiput ovat kovapalkkaisia ammattilaisia, jotka kiertävät ympäri maailmaa peliturnauksissa ja harjoittelevat täysipäväisesti.
Elektronisen urheilun kasvaessa myös lajin fanikulttuuri kehittyy. Kilpapelaaminen on mitä mainioin laji seurata, jos ymmärtää videopelien perusperiaatteet ja tykkää nopeatempoisesta viihteestä. Lisäksi kaikkiin merkittäviin turnauksiin tarjotaan järjestäjän taholta videostreamaus, ja halutessaan peleistä voi käydä vaikka vedonlyöntiä.

Lajin huipuille pelaaminen on päivätyötä

Samalla kun lajin suosio on kasvanut, sponsorisopimusten myötä turnauksissa on jaossa yhä suurempia potteja. Tämä mahdollistaa yhä useammalle ansioituneelle pelaajalle ammattilaisuran elektronisen urheilun parissa. Kilpapelaamisen ykkösmaissa Koreassa ja Kiinassa tämä on ollut mahdollista jo vuosia, mutta nykyään ammattipelaajia löytyy jo Suomestakin. Joillekin voi tulla jopa yllätyksenä että Suomi löytyy myös IeSF:n vuoden 2014 turnausranking-listalta kolmannelta sijalta heti Korean ja Kiinan jälkeen.
Suomalaisetkin pelaajat ovat päässeet nauttimaan kovista palkinnoista niin tasaisena tulona, kuin yksittäisinä suurina voittoina. Vuonna 2016 Suomesta löytyi parikin pelaajaa, joiden vuositulot ylittivät 300 000 euron rajan. Dota 2 on ollut suomalaisille se rahakkain peli, joskin League of Legendsistäkin on saatu isoja turnauspalkintoja Suomeen.
Ammattipelaamisessa laji ei juuri poikkea muusta huippu-urheilusta. Parhailla pelaajilla ja tiimeillä on omat valmentajat, treeniohjelmat sekä huolto-organisaatiot pitämässä laitteiston kunnossa. Pelaajien arki koostuu harjoittelusta, turnausmatkoista ja pelaamisesta aivan kuten missä tahansa muussakin lajissa.
Turnauspalkkiot voittajajoukkueiden kesken lähtevät muutamista tuhansista euroista aina isojen tapahtumien miljooniin euroihin saakka. Varsinkin viime vuosina nämä palkintopotit ovat kasvaneet huikeisiin summiin. Parhaana esimerkkinä jälleen kesän 2017 odotettu Dota2 International- tapahtuma, jonka prizepool ylitti 24 miljoonaa dollaria. Ison näkyvyyden vuoksi parhaat ammattipelaajat voivat tienata urallaan jopa miljoonia euroja. Esimerkiksi juuri uransa lopettanut 33-vuotias pelaajalegenda Lim Yo-Hwan tienasi peliurallaan 3,5 miljoonaa euroa.

Yleisö kasvaa ja fanikulttuuri kehittyy

Elektroninen urheilu on saavuttanut huikeaa suosiota viime vuosina myös lajin seuraaja- ja yleisömäärien puolella. Aasian kovimmissa pelimaissa sekä Yhdysvalloissa E-urheilu on jo TV-laji, ja parhaimmilla pelaajilla on lähes rock-tähtiin verrattava fanijoukko.
Suomessa ei olla aivan yhtä pitkällä, vaikka viimevuosina elektroninen urheilu onkin saanut yhä enemmän tilaa uutisoinnissa ja jopa television puolella. Suomessa ei vielä toistaiseksi pyöri kilpailuorganisaatioiden järjestämiä pelisarjoja, mutta Helsingissä järjestetän kaksi kertaa vuodessa kovatasoinen Assembly-peliturnaus. YLE televisioi viime vuoden kesän Assemblyn CS: Global Offence-turnauksen finaalin, joka nosti lajin koko kansan tietoisuuteen.
Kilpapelaaminen on myös yksi nopeasti kasvavista vedonlyöntilajeista. Nykyään suuret vedonlyöntiyhtiöt, kuten brittiläinen Bet365 tarjoavat jo kymmeniä eri pelikohteita sekä kovia vedonlyöntibonuksia kilpapelaamisen liigoihin ja turnauksiin. Elektroninen urheilu sopii luonteensa puolesta hyvin vedonlyöntiin ja kaikki tilastot löytyvät netistä, ja matseja voi seurata helposti laadukkailla live-streameilla tapahtumanjärjestäjien sivustoilla.